Joni Ruuska: ”Parasta rakennesuunnittelijan työssä on ongelmien ratkaiseminen.”

Vantaalainen Joni Ruuska hyppäsi kymmenisen vuotta sitten perheineen Pohjanmaan-junaan eikä paluulippua tarvittu. Vaasasta löytyi ensin opiskelupaikka ja sittemmin nykyinen rakennesuunnittelijan työ suunnittelutoimisto WasaPlanilla.

Joni Ruuska valmistui ensimmäiseen ammattiinsa puusepäksi vuonna 2003. Pääkaupunkiseudulla alan työpaikat olivat kuitenkin kiven alla, ja niin Joni päätyi sekatyöläiseksi esimerkiksi varastolle ja kaukojunien huoltohommiin. Pisimpään hän työskenteli sahurina kuorma-autojen korielementtejä valmistavassa yrityksessä, kunnes elämän realiteetit tulivat vastaan.

”Työskentelyolosuhteet olivat haastavat, ja tiesin, ettei kroppa kestäisi sellaista eläkeikään asti. Vielä ei ollut myöhäistä kouluttautua uudelleen, ja käsityöläisenä rakennusala oli aina kiinnostanut. Pääkaupunkiseudulla ammattikorkeakoulujen ovet eivät kuitenkaan auenneet, ja niinpä päätimme puolisoni ja tuolloin taaperoikäisen esikoisemme kanssa hypätä vaimon kotiseudulle Vaasaan menevään junaan – eikä ole tarvinnut katua,” Joni kertoo.

Joni pääsi ensiyrittämällä Vaasan ammattikorkeakouluun opiskelemaan rakennusinsinööriksi, ja opintojen loppuvaiheessa vuonna 2018 tärppäsi työnhakukin WasaGroupiin kuuluvan WasaPlanin rekrytoidessa lisää väkeä. Joni aloitti harjoittelijana ja vakituinen työsopimus sujahti taskuun heti valmistumisen jälkeen.

Itsenäistä työtä

Aloitettuaan WasaPlanilla Joni pääsi varsin nopeasti kiinni rakennesuunnittelijan töihin. Työnantajaansa hän kiittää luottamuksesta.

”Toki alkuun tein avustavia tehtäviä, mutta hyvin pian pääsin itse suunnittelemaan omia kohteita. Pidän vastuusta ja työn itsenäisestä luonteesta, mutta arvostan työpaikan avointa ilmapiiriä, jossa apua saa aina tarvitessaan. Tykkään myös siitä, että WasaPlanilla on kaikki suunnittelualat saman katon alla – työt etenevät jouhevasti, kun voi vain kävellä kollegan luo neuvonpitoon,” Joni sanoo.

Rakennesuunnittelijan työnkuva on monipuolinen ja sisältää paljon laskemista, elementtisuunnittelua ja enenevissä määrin tietomallinnusta. Pääasiassa WasaPlanilla suunnitellaan WasaGroup-konsernin omia kohteita kuten päiväkoteja ja liikerakennuksia, mutta säännöllisesti Joninkin työpöydälle päätyy myös talon ulkopuolisia kohteita.

”Se on mukavaa vaihtelua, sillä muuten en juuri olisi päässyt suunnittelemaan esimerkiksi pientalokohteita, ja muutenkin on oman työn kannalta hyödyllistä nähdä, miten asiat hoidetaan muualla. Aina voi oppia uutta,” Joni sanoo.

Vaasassa on ihmisen hyvä olla

WasaGroupia Joni kehuu erityisesti ja joustavuudesta ja rennosta ilmapiiristä. Työn ja perheen aikataulujen yhdistäminen on helppoa, eikä työpaikalla kuulemma istuta otsa kurtussa.

Uuteen kotikaupunkiinsa vantaalaisen lähiön kasvatti on kymmenessä vuodessa kotiutunut hyvin.

”Täällä kaikki on lähellä. Siinä missä ennen työmatka kesti tunnin suuntaansa, Vaasassa ehtii vartissa kotiin ja parhaimmillaan ruokakaupan kautta. Ja onhan tämä nyt lapsiperheelle sopivan rauhallinen paikka, kun pääkaupunkiseutuun vertaa,” Joni sanoo.

Nykyään Jonin perheessä on kolme lasta, ja vapaa-aika kuluu pääasiassa harrastuskuljetuksissa.

”Niin kauan kuin kroppa kestää, pyrin myös säännöllisesti viettämään laatuaikaa rullalautani kanssa. Skeittaus on kulkenut mukanani teinivuosista saakka.”

Kiinnostuitko uramahdollisuuksistaWasaGroupissa?

Ota rohkeasti yhteyttä tai jätä avoin hakemus.

Tutustu myös henkilöstöetuvalikoimaamme.

Ota meihin yhteyttä