Uusi kauppakeskittymä piristi Lapuan elinvoimaa

WasaGroup toimi veturina Lapualle toteutetussa Alangon alueen kiinteistökehityshankkeessa, joka toi kaupunkiin parempia palveluita ja lisää työpaikkoja.

Etelä-Pohjanmaalla sijaitseva 15 000 asukkaan Lapua kamppailee monien kokoistensa kaupunkien lailla palveluista ja kuluttajien euroista naapuriensa kanssa. Varsinkin 25 kilometrin päässä sijaitseva Seinäjoki on onnistunut houkuttelemaan lapualaisia niin erikoisliikkeisiinsä kuin ruokaostoksille. Palvelut turvatakseen kaupunki käänsi katseensa Alangon maatalousvoittoiseen alueeseen, joka oli Lapuan kartassa kuin tyhjä aukko keskellä verrattain tiivistä kaupunkirakennetta. Vuosien ajan kaupunki hankki kärsivällisesti omistukseensa maata alueelta, kunnes vuonna 2015 Alangon kaavoitus uudeksi kaupan keskukseksi saattoi alkaa.

Rahoitus ripeästi kuntoon

Kun Lapuan kaupunki tarvitsi kumppania juoksemaan vaativan kiinteistökehityshankkeen kaikki osapuolet kokoon, vaasalainen WasaGroup-konserni astui mukaan kuvioihin.

–  WasaGroupilla oli näyttöjä muualta Suomesta ja valmis paletti, joka sisälsi rakennuttamisen, rahoituksen ja vuokralaisten hankkimisen, kertoo Lapuan elinkeinotoimenjohtaja Jouko Vuolle kumppanin valinnasta, ja jatkaa:

– Erityisesti kaksi jälkimmäistä vaativat erikoisosaamista, johon kunnan ei itse kannata erikoistua kaupan alan kehityshankkeissa.

Hankkeen vaatima pääoma kerättiin joutuisasti WasaGroup Funds Oy:n hallinnoima WGF III -kiinteistökehitysrahaston yksityisiltä sijoittajilta.

– Tyypillisesti kiinteistösijoittajat sitoutuvat hankkeisiin vain lyhyeksi ajaksi, jolloin rahoitusta ei välttämättä saada kasaan juuri sillä hetkellä kuin sitä tarvittaisiin. WGF-rahastoilla sitä vastoin riittää turnauskestävyyttä, koska hankkeita on paljon ja varojenkeruu on tasaista, toteaa WasaGroupin toimitusjohtaja Ari Tyynismaa.

WGF-rahastoilla riittää turnauskestävyyttä, koska hankkeita on paljon ja varojenkeruu on tasaista.

Vuokralaiset saman pöydän ääreen

Kaupungin edistäessä Alangon alueen kaavaa ja liikennejärjestelyjä WasaGroup aloitti ankkurivuokralaisten etsimisen. Hankkeen edistyminen herätti runsaasti kiinnostusta Lapualla.

– Arvostin WasaGroupin tapaa tiedottaa meitä luottamushenkilöitä vuokralaisneuvotteluiden etenemisestä. Tietoa sai hyvin, mutta he eivät kuitenkaan maalailleet epärealistisia odotuksia, Lapuan kaupunginvaltuuston puheenjohtajana tuolloin toiminut Kai Pöntinen muistelee.

Ei kulunut kauaa, kun WasaGroup oli onnistunut sitouttamaan Alangolle kaksi merkittävää kauppaketjua, Keskon ja Tokmannin. Molemmat ketjut olivat aikaisemmin ilmaisseet kiinnostuksensa Lapualle sijoittumisesta, mutta ilman WasaGroupin koordinoivaa roolia niiden sijoittuminen naapureiksi olisi tuskin toteutunut.

Rakentaminen toteutettiin WasaGroupin kehittämän Wasa360-konseptin mukaisesti. Rakennuttajana WasaGroup vastasi suunnittelun ohjauksesta ja rakennustöiden valvonnasta. Ensimmäisessä vaiheessa Alangolle kohonneeseen kauppakeskukseen asettuivat taloksi K-Rauta, K-Supermarket ja Tokmanni-tavaratalo. Näiden liikkeiden avattua ovensa alkuvuodesta 2018 työt jatkuvat Alangon kakkosvaiheen rakentamisella. Sen valmistuttua WasaGroupilla on Alangon alueella noin 10 000 neliömetriä liiketilaa.

Nostetta Lapuan vetovoimalle

Alangon alueen liikkeiden avattua poistui Lapuan päivittäistavarakaupasta tulppa, joka on hidastanut palveluiden kehittymistä vuosien ajan. Soraääniä ja valituksia ei Kai Pöntisen mukaan ole kuultu:

– Hankkeella on ollut kaupunkilaisten laaja tuki, sillä se tiivistää Lapuan kaupunkirakennetta, ei hajauta sitä.

Myös elinkeinotoimenjohtaja Jouko Vuolle näkee Alangon kauppakeskittymässä vain positiivista.

– Kymmenien uusien työpaikkojen syntyminen sekä ostosiirtymän merkittävä pienentyminen piristävät kaupungin taloutta, mutta tärkeintä on tietysti kaupunkilaisten palvelutarjonnan paraneminen.

Molemmat lapualaisvaikuttajat suosittelevat WasaGroupin toimintamallia muille vastaavien kiinteistökehityshankkeiden kanssa painiville kunnille.

– Saimme ammattilaiset toteuttamaan vaativaa hanketta ilman, että olisimme joutuneet tinkimään millään lailla kuntalaisten eduista, Pöntinen kiteyttää.

Alangon kaupan alue, vaihe 1

  • Rakennuttaja: WasaGroup Oy
  • Rahoitus: WasaGroup Funds, WGF III -rahasto
  • Arkkitehti-, rakenne- ja LVI-suunnittelu: WasaPlan
  • Pääurakoitsija: Purtonor
  • Suurimmat vuokralaiset: K-Supermarket 2300 m2, K-Rauta 1900 m2, Tokmanni 2500 m2
  • Käyttöönotto: helmikuu 2018

Ota meihin yhteyttä