Ruokaa ja rautaa Pohjanmaalle

Kesko luotti WasaGroupin kiinteistökehitysosaamiseen Lapualle toteutetussa uudishankkeessa.

Kesko Oyj on kaupan alan jättiläinen, jonka päivittäistavara- ja rautakaupat ovat tuttuja jokaiselle suomalaiselle. Kotimaassa 1 500:aa kauppapaikkaa pyörittävästä organisaatiosta löytyy valtavasti osaamista niin omien kiinteistöjen rakennuttamiseen kuin vuokratiloissa toimimiseen. Viime vuosina Kesko on suosinut enemmän jälkimmäistä toimintamallia vapauttaakseen pääomaa esimerkiksi yritysostoihin. Vuokralle Kesko asettui myös Lapualla, jonne WasaGroup rakennutti uudet toimitilat K-Raudalle ja K-Supermarketille.

Kaksi kärpästä yhdellä iskulla

Etelä-Pohjanmaalla sijaitseva 15 000 asukkaan Lapua oli pitkään aktiivinen kohde Keskon verkostosuunnitelmassa.

– Ensin suunnittelimme Lapualle vain uutta K-Supermarketia, sillä nykyinen marketti alkoi olla alimitoitettu paikkakunnan tarpeisiin, kertoo Keskon Länsi-Suomen aluejohtaja Jari Alanen, ja jatkaa:

– Myöhemmin totesimme, että ajankohta ja markkinan koko olivat otollisia myös rohkealle pelinavaukselle: K-Rauta-ketjun laajentamiselle uudelle markkina-alueelle.

Enää piti löytää toteutusmalli, jolla molemmat myymälät toteutettaisiin Lapualle samassa tahdissa sopivaan hintaan. Tässä vaiheessa kuvaan astui vaasalainen WasaGroup-konserni, joka toimi jo Lapuan kaupungin kumppanina Alangon kaupan alueen kehityksessä.

– Löysimme WasaGroupin kanssa nopeasti yhteisen sävelen. Heillä oli koko paketti maanhankinnasta suunnitteluun ja rahoituksesta rakennuttamiseen valmiina, Alanen kertoo.

– Ammattimainen kiinteistösijoittaminen on ehdottomasti yksi WasaGroupin vahvuuksista. Kun hanke eteni, heillä oli rahoittajat heti valmiina.

Järkeviä ratkaisuja

Lapuan K-Rauta on ensimmäisiä uuden konseptin mukaisia myymälöitä, joissa ketjun kaksi myymälää tekevät tiivistä yhteistyötä yhden kauppiaan alaisuudessa. Tässä tapauksessa Seinäjoen K-Rauta antaa taustatukea Lapuan pienemmälle, noin 1 900 neliömetrin kokoiselle sivupisteelle. K-Raudan joukkueessa Lapualle laajentumista johti kauppapaikkapäällikkö Ari Pärssinen.

– Myymälän suunnittelun pohjana käytettiin K-Raudan omaa, erittäin yksityiskohtaista teknistä määrittelyä. Siitä eteenpäin WasaGroupin suunnittelijat ottivat ohjat, Pärssinen kertoo, ja jatkaa:

– Yhteistyö sujui erinomaisesti. WasaGroup ei yrittänyt pakottaa tilaajaa omaan formaattiinsa vaan toimi joustavasti järkeviä ratkaisuja hakien.

Ainutlaatuisen Wasa360-toimintamallinsa ansiosta WasaGroup pystyi paitsi palvelemaan tilaajaa hyvin, myös pitämään lopulliset vuokrakustannukset kurissa.

Kaikki langat käsissä

WasaGroup kutsui saman pöydän ääreen myös toisen Lapuasta kiinnostuneen suuren toimijan, Tokmannin. Vaikka nämä kaksi ketjua kilpailevatkin osittain kuluttajien euroista elintarvikkeissa, valikoimat myös täydentävät toisiaan. Monella paikkakunnalla Keskon ruokakauppa ja Tokmanni-tavaratalo toimivatkin jo naapureina. WasaGroupin vetämänä vuokraneuvottelut kävivät sujuvasti ja molemmat saivat konseptinsa mukaiset tilat kauppakeskuksesta.

Avainvuokralaisten löytymisen jälkeenkin WasaGroupilla oli vielä paljon tehtävää ennen kuin kauha saattoi rikkoa maanpinnan Alangolla. Tulevat vuokralaiset saattoivat huokaista hetkeksi, kun WasaGroup hoiti kaavoitukseen, liikennejärjestelyihin ja lupiin liittyviä asioita kunnan ja viranomaisten kanssa. Työt Kauppakeskus Ruudiksi nimetyssä kohteessa alkoivat alkuvuodesta 2017 ja etenivät pääurakoitsija Purtonorin johdolla ripeästi. Tokmanni ehti avaamaan myymälänsä jo saman vuoden joulumarkkinoille, kun taas K-Supermarket ja K-Rauta avataan helmikuussa 2018.

Avajaispäivän lähestyessä WasaGroupin toimitusjohtaja Ari Tyynismaa haluaa kiittää keskolaisia yhteistyöstä.

– Näin merkittävän laajentumishankkeen uskominen käsiimme oli suuri luottamuksen osoitus Keskolta. Mielestäni veimme homman parissa vuodessa hienosti maaliin, hän päättää.

Alangon kaupan alue, vaihe 1

  • Rakennuttaja: WasaGroup Oy
  • Rahoitus: WasaGroup Funds, WGF III -rahasto
  • Arkkitehti-, rakenne- ja LVI-suunnittelu: WasaPlan
  • Pääurakoitsija: Purtonor
  • Suurimmat vuokralaiset: K-Supermarket 2300 m2, K-Rauta 1900 m2, Tokmanni 2500 m2
  • Käyttöönotto: helmikuu 2018

Ota meihin yhteyttä