Kiinteistön tuottama uusiutuva energia voidaan varastoida vetyyn

WasaGroup Oy:n energiateknologian kehitysjohtaja Joakim Berg kertoo asiantuntijahaastattelussa vedyn mahdollisuuksista kiinteistöjen näkökulmasta.

Kiinteistöt, taloyhtiöt ja teollisuusalueet voivat lähitulevaisuudessa olla energiaomavaraisia.

– Vety on paras keino varastoida esimerkiksi tuulivoimalla tai aurinkopaneeleilla tuotettua energiaa. Kun ylituotannolla tehdään kesällä vetyä, ei talvella tarvitse ostaa sähköä lämmitykseen. Vety toimii pitkäaikaisena varastona ja energiaa voidaan tallettaa jopa vuosia, lisäksi vedyn hyötysuhde on parempi kuin akuilla. Kun tuotetulla sähköllä valmistetaan vetyä, hukkalämmön voi käyttää kiinteistön lämmitykseen. Tämä nostaa hyötysuhteen yli 90 prosenttiin, kertoo WasaGroup Oy:n energiateknologian kehitysjohtaja Joakim Berg.

– Kiinteistön riippumattomuus ulkoisesta energiasta ja sen hinnan muutoksista kasvaa, eivätkä sähkönjakelun häiriöt vaikuta omavaraiseen kiinteistöön. Elektrolyysilaitteisto, vedyn varastointi ja polttokenno ovat kaikki omalla tontilla, Berg jatkaa.

Kiinteistö voi toimia liikenteen tankkausasemana

Vetyjärjestelmät ovat skaalautuvia ja ne sopivat hyvin erityyppisille kiinteistöille ja alueille. Vety on turvallista käyttää, sitä on käytetty teollisuudessa yli viisikymmentä vuotta, sen käyttö on tarkasti säädeltyä ja vaatimukset laitteistoille ovat tiukat.

Järjestelmien hinnat tulevat laskemaan sitä mukaa kun liikenne ja rakentaminen ottavat vetyratkaisuja käyttöön. Kun yhdellä ja samalla laitteistolla, elektrolyysillä ja vetyvarastolla, tehdään energiaa sekä kiinteistölle että myytäväksi liikenteen polttoaineeksi, investoinnin kannattavuus paranee entisestään.

– On vielä vaikea sanoa koska vety on kiinteistöissä varteenotettava vaihtoehto, mutta liikenteessä käänne tulee tapahtumaan ennen vuotta 2027. Uskoisin, että ennen vuotta 2030 sekä autot että kiinteistöt käyttävät vetyä. Haaste on siinä, miten saadaan tarpeeksi paljon vihreää energiaa, että voidaan valmistaa vihreää vetyä, Berg toteaa.

 

TEKSTI: Kati Halonen

Artikkeli on julkaistu osana Mediaplanetin tuottamaa Kiinteistötekniikka ja teollisuus -erikoisjulkaisua.

Ota meihin yhteyttä