Vedyssä vihreä tulevaisuus

Vetyteknologian hyödyntäminen kiinteistöissä on mahdollisuus, jota ei vielä hyödynnetä täydessä potentiaalissaan. Kiinteistön tuottaman energian ylikapasiteetti voidaan varastoida vetyyn. Teknologia tähän on jo olemassa.

Vetyteknologian mahdollisuudet ovat mittavat. Vedyn avulla voidaan tallentaa kiinteistön oman energiatuotannon ylikapasiteetti pitkäaikaisesti. Vety on lyömättömästi paras tapa säilyttää energiaa, sillä esimerkiksi 1 kg litiumakku varastoi 200 W, kun taas yksi kilogramma vetyä varastoi 33 000 W.

Kiinteistöissä vedyn hyötysuhde on yli 90 %. Kun varastoista tehdään uudelleen käyttösähköä, syntyy prosessissa hukkalämpöä, jota voidaan käyttää kiinteistön lämmitykseen.

Millaisiin kohteisiin vety soveltuu?

Skaalautuvana ratkaisuna vetyteknologia soveltuu minne vaan, mutta vielä toistaiseksi hinta rajoittaa käyttökohteita. Ruotsissa on toteutettu maailman ensimmäinen omakotitalo, joka hyödyntää vetyä, ja parhaillaan käynnissä on päiväkotihanke.

Jos ajatellaan Suomea, niin täällä olisi mahdollista aloittaa vetyteknologian hyödyntäminen esimerkiksi reilun 1000 neliön toimistorakennuksessa, joka olisi mahdollista toteuttaa energian suhteen täysin omavaraisena. Energiaomavarainen kiinteistö toimii moitteettomasti sähkökatkon aikana, eikä myöskään sähkön hinnannousu vaikuta kustannuksiin.

Vetyteknologian kehitystyö on Suomessakin pitkällä, vaikka aihe on tuntematon suurelle yleisölle. Tietoa jakamalla on mahdollista vähentää turvallisuushuolia vedyn käytön ympäriltä. Vety on ylivoimaisesti eniten teollisuudessa käytetty kaasu, ja käytettäville laitteistoille on korkeat vaatimukset turvallisuuden ja testauksen osalta. Tulevaisuuden osaajien kouluttaminen pitäisi aloittaa pian, jotta tulevaisuudessa on riittävästi ammattitaitoista henkilöstöä toimimaan lupa-asioiden ja korkeiden paineiden kanssa.

Kohti omavaraista vihreää kiertoa

Suurin haaste etenemiselle on kuitenkin vihreän energian riittävä saatavuus vihreän vedyn tuotantoa varten. Kun koko arvoketju saadaan toimimaan, niin kiinteistöt ja liikennekäyttöön tarkoitettu vety muodostavat vihreän kierron, jonka avulla monet maapallon ilmastotavoitteet ovat ratkaistavissa.

Avaimet ratkaisuihin meillä on kädessämme, mutta onko meillä riittävää rohkeutta tehdä vihreän siirtymän vaatimia investointeja?

Ota meihin yhteyttä